Afghanistan? Sverige: Det beror på …

I veckan utvisades 51 asylsökande från Sverige till Kabul.

Samma dag eller dagen efter dödade nästa bomb civila i den afghanska huvudstaden.

Den svenska myndigheten MIGRATIONSVERKET verkställer utvisningsbeslut i enlighet med gällande svenska lagar.

Den svenska RIKSDAGEN tar genom omröstning ställning till en proposition från regeringen. Det sker den 4 december. Ärendet är under beredning. 29 november kan vi läsa betänkandet. Betänkandet kommer då från det ”sammansatta utrikes- och försvarsutskottet”. Betänkandet tar ställning till propositionen och till tre motioner.

Propositionen har titeln ”Fortsatt svenskt deltagande i NATOs utbildnings- och rådgivningsinsats Resolute Support Mission i Afghanistan”.

Tre motioner finns, varav två yrkar avslag på regeringens förslag ”att riksdagen medger att regeringen ställer en svensk väpnad styrka till förfogande”.

Liberalerna säger ja och för fram några synpunkter på korta 27 rader.

Sverigedemokraterna säger nej och motiverar i huvudsak med att kostnaderna för att fortsätta blir för stora och utvecklingen av det svenska försvaret på hemmaplan bör prioriteras.

Vänsterpartiet föreslår också avslag. För mig som verkar aktivt för partiet kommunalt är Vänsterpartiets motionstexter mycket värdefulla. Här får jag en tydlig bild över analysen och de slutsatser som leder Vänsterpartiet till att förespråka andra, i huvudsak civila insatser i samspel med FN-organ.

Men det som fascinerade mig mest är ett avsnitt i propositionen som har rubriken ”Situationen i Afghanistan”.

Migrationsverket är inte försvarsmakten, Morgan Johansson ansvarar för andra frågor än Ann Linde och Peter Hultqvist. Men att situationen i Afghanistan nu i november 2019 bedöms så olika i Sverige, det förbryllar.

Migrationsverket fortsätter att utvisa för man anser Afghanistan vara säkert.

I regeringens proposition står att läsa:

”Trots fredsansträngningarna har den väpnade konflikten förvärrats i omfattning och intensitet och den utgör det största hindret för Afghanistans utveckling. FN rapporterar om 3 812 civila offer under första halvåret 2019, varav 1 366 döda (144 kvinnor, 895 män och 327 barn). Antalet attacker mot internationella organisationer och biståndsarbetare är fortsatt högt.”

”Respekten för mänskliga rättigheter är mycket bristfällig.”

”Rättssäkerheten är svag och olagliga frihetsberövanden och våldsbrott förekommer i stor skala. Tortyr är alltjämt vanligt förekommande även om vissa framsteg skett genom åren. Den humanitära situationen i Afghanistan har försämrats under det senaste året.”

”Afghanistan är ett av världens fattigaste länder och cirka 55 procent av befolkningen uppges leva under fattigdomsgränsen.”

Jag vill påminna om:

Söndag 24 november kl 17 – 18 utanför Vänersborgs kyrka

Ljusmanifestation för ASYLRÄTT i Vänersborg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.