”Det är helt nödvändigt”

Lokaltidningen TTELA har fingertoppskänsla. Ikväll har kommunfullmäktige i Vänersborg många tunga frågor att behandla, hela 51 ärenden står på föredragningslistan. Då överraskas vi av rubriken på första sidan: ”Trollhättan höjer skatten

Tidningen skriver: ”Den styrande majoriteten i Trollhättan, S, V och MP höjer kommunalskatten med 80 öre nästa år. Detta på grund av det ansträngda ekonomiska läget. – Det är helt ­nödvändigt för att värna vår välfärd, säger ­kommunstyrelsens ­ordförande Paul Åkerlund (S).”

Visst, Trollhättan är Trollhättan. Men Vänersborg kämpar minst lika mycket med en ekonomi i obalans. I budgetbeslutet för nästa år, som kom redan innan midsommar, sade S, M, C, KD, L och MP nej till alla tankar på att förstärka intäktssidan genom att höja kommunalskatten.

Vänersborg och Trollhättan har också gemensamma projekt. I debatten under punkt 8 ”Begäran om extra medel från medlemskommunerna i Kunskapsförbundet Väst” och punkt 9 ”Ansökan om ytterligare medel för vuxenutbildningen” kommer Trollhättans insikt att nämnas, var så säkert.

På punkt 12 ”Delårsrapporter augusti 2019” kan ingen neka att vi nu vet hur illa i ekonomiska termer detta år kommer att sluta. Och budgetbeslutet från i juni bestämde att inga resurser skall tillkomma 2020.

Under punkt 14 talas om ”Översyn av kommunens regler för mål- och resursstyrning”. Under en rad av år har måluppfyllelse förblivit en dröm när det visade sig att mål och resurser inte gick hand i hand.

Punkt 16 är ”Framtidens bibliotek”. Fullmäktige måste avgöra hur mycket som skall investeras. Ja, jag uppfattar att biblioteket tillhör välfärden i vårt samhälle.

Punkt 27 ”Motion om partistöd”, punkt 28 ”Motion om Fiske på Hunne- och Halleberg” samt punkt 29 ”Motion om Fortsätt, men gör rätt!” berör samtliga frågor om vad vi borde ha råd med, var vi kan spara, var vi kan omfördela.

Min motion ”om budgetbeslut i juni – är det bra?” kommer upp som ärende 37. Med tanke på vad som anfördes i debatten i Vänersborg i juni och med tanke på hur Trollhättan resonerar nu i oktober efterlyser jag mer förståelse. Nu blir det avslag på motionen.

Tyvärr finns fortfarande ingen live stream från fullmäktiges sammanträden i Vänersborg. Starttid för mötet är 18:00, lokalen är Festsalen i Folkets Hus. Det finns gott om plats för åhörare, enkelt att slinka in och inget problem att smita ut igen. I övrigt gäller: Kommunfullmäktiges sammanträde sänds via Trollhättans Närradio på 90,6 Mhz med början kl 17:30.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.