Socialnämnden, varsågod och vänta

Socialnämndens första sammanträde efter sommarpausen innehåller inga ärenden med större sprängkraft. Mötet den 29 augusti berör bara marginellt de tunga frågorna: Hur lyckas vi med att få ner årets mycket stora underskott? Hur hanterar vi fullmäktiges besked att inga tillkommande resurser ställs till vårt förfogande 2020?

Det är på sin plats att titta lite på nämndens sammansättning. 13 ledamöter och 13 ersättare, endast kommunstyrelsen är större med 15. Men endast 5 ledamöter kommer från partierna som utgör kommunledningen i Vänersborg: tre från S och en vardera från C och MP. Gruppen leds av ordföranden Dan Nyberg, S, och Ann-Britth Fröjd, C, nämndens andre vice ordförande.

I fullmäktiges olycksbådande budgetbeslut fick Dan Nybergs grupp förstärkning från M, KD och L. Dessa partier har fyra representanter i nämnden, två från M och en vardera från KD och L. Henrik Harlitz, M, är nämndens förste vice ordförande.

5 plus 4 är 9, en tydlig majoritet i en nämnd med 13 ledamöter. Men det har sagts tillräckligt många gånger nu: Vi gjorde gemensam sak vid ett tillfälle, vid budgetbeslutet i juni. Därefter och i fortsättningen, det får vi avvakta.

De andra fyra platser tillhör SD med två mandat och Vänsterpartiet och Medborgarpartiet med var sitt mandat.

Många ärenden i socialnämnden leder till enhälliga beslut, dock inte alla. Det finns ett antal olika konstellationer vid omröstningar i omstridda frågor. Det kommer att märkas framöver.

Men nästa vecka lär det inte finnas några överraskande beslut.

Utbildning, information, information, information.

Månadsuppföljning för tiden fram till slutet av juni innehåller i det utskickade materialet inga uppgifter om nämndens ekonomiska situation. Siffrorna visar att samtliga platser i samtliga särskilda boenden är fullbelagda, inte konstigt med tanke på att man ur tabellen kan läsa sig fram till att antalet platser nu är endast 367, att jämföra med 394 år 2018 och 469 år 2017. Denna minskning med 102 platser syns också på raden ”Antal dagar från beslut till möjlig inflytt”. Från tidigare år med nästan ingen väntetid alls, via 30 dagar de sista två åren, har det nu blivit en genomsnittlig väntetid på 62 dagar. Jag påstår att de flesta besluten kommer vid en tidpunkt när det inte längre finns en annan lösning än att bevilja en plats i ett särskilt boende – då är dessa två extra månaders väntetid mycket jobbiga för den enskilde, för anhöriga och inte minst för hemtjänstpersonalen.

Någon ledamot kommer säkerligen att vilja få en förklaring varför ”utbetalt ekonomiskt bistånd” med nästan 3,7 miljoner kronor är den högsta på de senaste 30 månaderna.

Någon annan kommer att konstatera att den totala sjukfrånvaron har sjunkit i juni till under 10% för första gången i år. Men det lär ha en enkel förklaring, under semestermånaderna rapporteras inte varje sjukdag in.

Inte något av de andra ärenden borde kunna störa nämndens augustimöte.

Från socialutskottet kommer sju sekretessbelagda ärenden. Lagstiftningen föreskriver att beslut i vissa frågor måste fattas av nämnden, delegation till utskottet är då uttryckligen utesluten.

Själv har jag varit i nämnden i över 30 år, med något avbrott, och i utskottet så sent som 2011-2014, jag vet att alla ärenden kräver mycket uppmärksamhet. Här fattas avgörande beslut i individuella ärenden, det är nästan uteslutande långa och välskrivna utredningar som ligger till grund för avgörandet. Jag har mycket stor respekt för alla ledamöter i nämnden. Det är lagparagrafen som måste beaktas, och visst händer det att enskilda ledamöters upplevelse är att paragraferna är i strid med sunt förnuft. Eller också i strid med det egna partiets ideologiska inställning och uppfattning hur det egentligen borde vara.

Sammanfattning: Stiltje 29 augusti, full fart 26 september, då måste presidiet lägga fram underlag för tuffa beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.