Jag vill veta mer

Lite mer än två månader fram till valdagen. Då får jag rösta som de flesta andra. Vart femte år!

När jag på valdagen för riksdagsval, regionval och kommunalval går fram till valförrättarens bord, får jag allt som oftast påpeka ”nej, nu blev det fel!” Jag ska inte få tre kuvert, bara två. Som tysk medborgare får jag inte rösta i riksdagsvalet. Det spelar ingen roll att jag har levt i Sverige i 49 år, det är medborgarskapet som avgör.

Många gånger får jag veta: Du kan ju rösta i Tyskland, eller hur? Nej, det får jag inte. Som tysk medborgare får jag rösta i Tyskland under förutsättning att jag kan visa på vilken adress jag bor i Tyskland. Det kan jag inte! Ingen rösträtt här, ingen rösträtt där!

Men nu vid EU-valet 26 maj röstar jag i Sverige. Och eftersom jag tänker rösta på Vänsterpartiet vill jag naturligtvis veta mer om partiets EU-politik: Vem sitter i parlamentet, vem kandiderar nu? Vad har man åstadkommit, vad vill man göra under den kommande mandatperioden?

Men framförallt en sak: Vilka samarbetar Vänsterpartiet med? Att vara ensam ledamot bland alla 751 synes som en övermäktig uppgift, en dräglig arbetsbelastning förutsätter givetvis samarbete.  Med vem, med vilka?

På Vänsterpartiets hemsida kom igår ett inlägg som berättar om samarbetet: ”Europeiska vänsterpartier enas om radikala åtgärder mot klimatkrisen”. Inlägget avslutas med en länk till deklarationen som man kommit överens om.

Där finns sex partier som samarbetar, Vänsterpartiet är den svenska partnern.

Jag blev nyfiken och slog upp, en efter en – här inledningen till beskrivningar som jag hämtade från bl a Wikipedia:

Vasemmistoliitto och Vänsterpartiet

Vänsterförbundet är ett politiskt parti i Finland. Partiet grundades 1990 för att fortsätta den politiska verksamhet som innan dess bedrivits av Demokratiska förbundet för Finlands folk, Finlands kommunistiska parti och Finlands demokratiska kvinnoförbund.

Bloco de Esquerda

”Vänsterblocket”, är ett socialistiskt politiskt parti i Portugal, grundat 1999. Partiet är medlem i Europeiska vänsterpartiet och dess Europaparlamentariker sitter i Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster.

Podemos

Ett spanskt vänsterparti som uppstod i januari 2014 ur proteströrelsen mot korruption, nedskärningar och social ojämlikhet. En av partiets grundare och talespersoner är Pablo Iglesias Turrión, professor i statsvetenskap, skribent och TV-personlighet.

La France Insoumise

(Okuvat Frankrike) är ett vänsterpopulistiskt parti i Frankrike grundat 2016 av Jean-Luc Mélenchon inför det franska presidentvalet 2017. I valet stödde det, tillsammans med det franska vänsterpartiet, Mélenchon som fick 19,58% av rösterna i första rundan.

Enhedslisten – De Rød-Grønne

Enhetslistan – de röd-gröna – är ett demokratiskt socialistiskt och grönt politiskt parti i Danmark, ursprungligen grundat som ett samarbete mellan tre danska vänsterpartier år 1989. Det är det mest vänsterorienterade partiet i Folketinget.

Det som imponerar, tycker jag, är: 1990 – 1999 – 2014 – 2016 – 1989.

Vänsterpartiets ordförande, Jonas Sjöstedt, var partiets representant i Bryssel och Strasbourg 1995-2006. Några av ovanstående nuvarande partner fanns inte på hans tid. Är det bara min nyfikenhet som gör att jag vill veta vem Vänsterpartiet på Jonas tid samarbetade med? Nej, det finns också ett annat skäl. Vänsterpartiets syn på EU och Vänsterpartiets arbete i EU har förändrats genom åren.

Att tala för partiet och att uppmana andra: ”rösta på Vänsterpartiet i EU-valet!” är så mycket lättare och blir så mycket bättre med mer kunskap.

Det återstår lite mer än två månader! Låt inte tiden rinna väg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.