Läsa på riktigt? Annat än att bara ”gilla”

Internet är mer än bara sociala medier. Vart är vi på väg? ”Gilla” och ”dela” i all evighet allt som passar in i vår bild? Ignorera att utvecklingen kräver att vi tar ställning när motsättningarna blir tydliga?

En som brottas med motsättningar är riksdagens talman, Andreas Norlén. Medierna bevakar varje steg han tar. Ska han lyckas med cirkelns kvadratur?

Norlén har fler uppgifter. Han är också ”Ordförande i Kommittén för riksdagens högtidlighållande av demokratins införande”. I den egenskapen skrev han förordet i en antologi som finns att ladda ner gratis på riksdagens hemsida: ”Demokratins framtid”.

Här några citat från förordet: ”Så, i en tid när demokratin inte längre tycks lika självklar ska vi i Sverige fira 100-årsminnet av demokratins införande. Riksdagen tillsatte för detta ändamål en parlamentarisk kommitté med uppgift att utarbeta förslag på vilka arrangemang och aktiviteter som riksdagen ska genomföra 2018–2022 för att uppmärksamma dessa banbrytande händelser.”

”Tidigt i processen väcktes ett förslag i kommittén om att engagera forskarsamhället och en idé om en antologi växte fram, med målet att granska hur vår demokrati mår i dag och de framtida utmaningar den står inför.”

”Vi lever i en brytningstid. Vi ser att demokratin utmanas i vår omvärld men också i vårt eget land. Vi kan inte och får inte ta vår demokrati för given. Att värna demokrati, öppenhet och yttrandefrihet kräver kunskap och engagemang, inte bara hos politiskt förtroendevalda, utan hos var och en av oss. Det är i ljuset av dessa krav som boken du nu håller i din hand ska läsas.”

Här antologins innehållsförteckning.

Spännande läsning, vidgade vyer. Istället för att ”gilla” och ”dela” okritiskt och sjunka ner i trångsynthet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.