Arena Vänersborg – kom inte och anklaga mig …

Denna gång, nästa gång – det kommer att bli ett antal tillfällen där det gäller att ta ställning i ärenden som berör ARENA Vänersborg. Säg nej vad det än gäller? Det funkar inte. I onsdags var det ett ärende där hela truppen Vänsterpartister, alla åtta ledamöter, avstod från att säga ”nej”, men vårt ”inte nej” var inte ett ja till Arena. Läs min reservation:

Reservation

Kommunfullmäktige 2011-06-22                    

Ärende 10: Begäran från barn- och ungdomsnämnden om medel för åtgärder med anledning av takraset vid Arena Vänersborg (Dnr KS 2011/229)                            

Varje gång ett ärende med anknytning till ARENA Vänersborg kommer till kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige påminns jag om en mycket jobbig tid under våren 2007.  Invändningar, frågor, betänkligheter av en handfull ledamöter i dåvarande fullmäktige bemöttes av spot och spe från flertalet av de andra ledamöter som inte skrädde med orden: ”bakåtsträvare” var nog det mildaste uttrycket som användes för att bemöta oss som ville stoppa projektet.

Själv har jag mina anteckningar och anföranden, mina debattartiklar och reservationer kvar. Nästan allt som i efterhand visade sig inte ”blivit som det var tänkt” täcks av det som sades av oss som varit motståndare till projektet ARENA från första början.

Nu finns byggnaden, alla tvister och alla byggfel till trots. Ansvar har lagts på dem som inte ansvarade, andra har sagt sig ha ansvar eller uppleva ångest utan att för den delen ta på sig skulden till bedrövelsen.

Byggnaden finns, används, även om det inte sker i den utsträckning som det var sagt från början. Det stora takraset lappades men i efterhand kom man till slutsatsen att fler åtgärder behövs för att känna en större säkerhet att inga liknande skador kan upprepas. Alldeles för många handlingar är fortfarande inte offentliga, så inte kan jag veta om även andra behov föreligger.

För egen del såg jag i det aktuella ärendet två alternativa vägar: antingen säger jag nej till att bevilja begärda medel, vilket samtidigt betyder att jag borde verka för att stänga ARENAN av säkerhetsskäl. Eller också accepterar jag den ”lilla kostnaden” för att inte sätta stopp till all användning.

Irriterande i ärendet är att ordföranden i nämnden som äskar anslaget uttalar sig på olika sätt i fullmäktige och gentemot media. Anslaget begärs och beviljas för 2011 men kommer att utföras tidigast 2012.

Inte bara irriterande utan frustrerande är att inget händer när det gäller frågorna som gäller användning och ägandestruktur. Det finns knappast någon som fortfarande tror på att hallen kommer till användning i den utsträckning som det lovades. Det kan inte längre vara möjligt för någon att blunda för den ekonomiska verkligheten – ett helt kommunalt ägande och ett helt kommunalt driftsansvar ruinerar kommunens finanser. Det sägs gång efter annan, månad efter månad att det sker överläggningar. Som ledamot i kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen kan jag bara konstatera att jag saknar insyn i dessa överläggningar.

Efter övervägande ansluter jag mig därför till Stefan Kärvling och Magnus Bäckström som i barn- och ungdomsnämnden inte motsatte sig nämndens äskande men gav uttryck för sina tankar i en reservation. Jag invänder inte aktivt mot att bevilja anslaget men uttrycker mina tankar i form av denna min reservation.

Lutz Rininsland

Vänsterpartiet                                                                                     2011-06-27

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.