Givande tips och samtal

Vänsterpartiet Fyrbodal hittade rätt. Under hösten och nu i början av 2020 har det varit ett antal givande studiecirkelsträffar för förtroendevalda i distriktets 14 kommuner.

I december deltog jag i ett möte i Uddevalla med Mats Einarsson från Botkyrka. Mats, om någon, kan allt som är värt att veta om kommunal ekonomi på sina fem fingrar. Vänsterpartiet deltar i några kommuner i ”innersta kretsen” i budgetprocessen, i andra kommuner – såsom t ex i Vänersborg – är en av våra förtroendevalda med på en insynsplats. Många frågor, många svar, värdefulla informationer och tips.

Idag var det Eva-Lena Öhman från Hällekis i Götene kommun och verksam i Skövde kommun, som fick förkovra ett tjugotal deltagare från Fyrbodal. Den kompletta styrelsen från Vänersborgs lokalförening fanns på plats, fast det kändes konstigt i alla fall, det var nämligen 2018-års styrelse som hade hörsammat inbjudan.

Jag erkänner att miljöfrågor har stått långt ner på prioriteringslistan mycket längre än halva mitt liv. Men det ju aldrig för sent. Och idag vet jag att frågor om miljö och klimat bör ställas i en mängd kommunala spörsmål, även om ärendets rubrik antyder något helt annat.

Vi kommer att få tillgång till Eva-Lenas presentation och där finns stolparna för ett aktivt arbete i nämnder och styrelser, för frågor, interpellationer och motioner i kommunfullmäktige. “Håll er framme!” var budskapet. Lita inte på att något händer av sig självt.

Krav på lagstiftning, regionernas sammanhållande hand och initiativ i våra kommunala församlingar behövs för ett aktivt miljö- och klimatengagemang.

Vi fick även värdefull information när Eva-Lena Öhman berättade om Sveriges kommuner och regioner (SKR) – här är länken till skrifterna som var och en av oss helt gratis har tillgång till.

Ett annat tips ger konkreta underlag när frågan lyder: Vad görs i min kommun? Hur framgångsrik är min kommun? Hur ser det ut när vi jämför oss med andra? Har det blivit bättre genom åren?

Jag kände mig lite skamsen när jag tvingades svara nej på frågan: Känner ni till ”Generationsmålet”? Det är bara att googla. Jag fortsatte och öppnade också sidorna som uppenbarade sig när jag sökte: ”Agenda 2030” Det är bara tio år kvar! Inte mer än 10 år! Ingenting för någon som gör skäl för skällsordet: ”Procrastinator! Det är det du är!” Eller också, med betoning: ”Boomer!”

Hur som helst, tack partikamrat Eva-Lena Öhman för att du ville dela med dig av ditt kunnande och ditt engagemang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.