Bättre med tidigt

I september förra året skrev jag en motion där jag påpekade möjligheten att skicka ut omfångsrika handlingar i god tid innan sammanträdena. Det skulle underlätta för ledamöterna att våra pålästa när ärenden avgörs.

Motionen ligger kvar där den lades för ett halvt år sedan. Fast nu står det i ”motionsredovisningen” som nyss passerade kommunstyrelsen: ”Motionen beräknas bli behandlad av kommunfullmäktige under våren 2019.”

Nästa kommunfullmäktige är onsdag 24 april. Om jag följer min tanke ”tidigt är bättre” så väntar jag inte på att kommunkansliet kommer att skicka ut handlingarna. Jag gör min egen preliminära” ärendelista för nästa möte.

Och där finns det två punkter som hanterar underlag på ganska många sidor med ”tunga” texter.

Jag tänker dels på ”Kommunens och nämndernas årsredovisning 2018, dels på ”Nämndernas verksamhetsberättelser 2018”. 

Två handlingar där många är lite frågande: ”Är det inte samma sak?” Ja och nej. Den första handlingen är underlaget för kommunfullmäktiges beslut om ansvarsfrihet för samtliga nämnder och styrelser. Det är bokslutshandlingen, där siffror och ekonomi är det viktigaste. Handlingen ligger också med som en utgångspunkt när kommunfullmäktige i juni skall besluta om Mål- och resursplanen 2020-2022.

Nämndernas verksamhetsberättelser beskriver detaljerat vad som har hänt på enskilda enheter, i alla avdelningar och kommunala arbetsplatser under 2018. Finliret kan man tycka, men här beskrivs bäst dilemmat som uppstår när målsättningar om förväntade resultat inte infrias. Många gånger: ”se här, vad bra det blev, vi lyckades!” Men tyvärr också: Vilka aktiviteter blev aldrig av? Vilka aktiviteter ledde fel? Varför blev det inte som det var tänkt? Är det bara resursbrister som spökade? Har man lärt sig att ”låta bli”, ”ger man upp” eller vill man försöka en gång till, vill man ändra på något sätt?

För att förenkla det hela: Årsredovisningen är en beslutspunkt nu för ansvarsfriheten och ett underlag för nämnderna, för kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges nästa budgetbeslut i juni. Verksamhetsberättelserna är tänkta som information för fullmäktige och som viktig arbetsmaterial för nämndernas politiker.

Lika bra att läsa på nu, men gärna ett underlag i taget.

 

En reaktion på ”Bättre med tidigt

  1. Pingback: KF 24/4: Ansvarsfrihet? | Stefan Kärvlings blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.