Svårt att släppa tankarna

När sommarpausen är slut och kallelser till sammanträden börjar strömma in, kommer frågor från den kommunalpolitiska vardagen åter fram. Men stiltjen under juli-augusti oroar mig. Alldeles för många bollar var kvar i luften när vi skiljdes.

Två exempel som för övrigt anknyter till varandra: Projekt Wargön och Vänersjöfarten.

När Holmen Paper lade ner produktionen i Vargön och kommunen köpte marken var det tre av fyra vänsterpartister som invände. Inte mot tanken att det åter behövdes verksamhet och sysselsättning på områden där fabriksbyggnader nu är rivna, nej, bara mot att beslutet forcerades fram innan vi hade någonting i vår hand som visade att affären inte skulle bli ytterligare en i serien av mindre lyckade satsningar i vår kommun.

Senare kom det fram mer information och vi finns nu bakom besluten som behöver tas för att området åter skall få verksamhet i större skala. Det finns mycket att läsa för den som vill förkovra sig. Utgångspunkten är fortfarande ”re:newcell” – men se där, jag oroas av att sista uppdatering på deras sida är från oktober 2012. Spännande och samtidigt lugnande läsning kommer från Högskolan i Borås: ”MOT EN MER HÅLLBAR KONSUMTION – En studie av konsumenters anskaffning och avyttring av kläder” och ”NÄTVERK, TRÅDAR OCH SPINDLAR – Samverkan för ökad återanvändning och återvinning av kläder och textil”. Även i ett SOU-betänkande 2012:56 ”Mot det hållbara samhället – resurseffektiv avfallshantering” finns information som låter bra (se sidan 136). Hoppas verkligen att kommunstyrelsen snart får information om att planeringen för i första hand en försöksanläggning fortskrider.

Den andra frågan är något av en anti-klimax. Länge talades det om den ”stora” utredningen kring Vänersjöfarten. Trafikverket var huvudman för utredningen som var tänkt att utgöra ett underlag för Trafikverkets inriktningsbeslut. Först kom i början av april ”Trafikslagsövergripande stråkstudie och åtgärdsanalys, Göta älv-Vänerstråket”. Denna slutrapport angav två alternativ: ”Två scenarion utreds för Göta Älv-Vänerstråket: 1. Utvecklad Vänersjöfart – nya slussar byggs i Trollhätte kanal och Sverige inför EU:s regelverk om inre vattenvägar; samt 2. Nedlagd Vänersjöfart: slussarna i Trollhätte kanal stängs för handelssjöfart 2030.”

I mitten av juni kom sedan Trafikverkets besked: ”Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025, Remissversion 2013-06-14”. Alltså, inte själva planen, den färdigställs först när inkommande remissvar har studerats. Ändå – förslaget ignorerar frågan om Vänersjöfarten. Det tycker jag borde skrämma fler än mig och jag hoppas verkligen att kommunstyrelsen omgående efter sommarpausen får ett besked hur frågan ska föras vidare.

En utveckling av Wargön har samband med en flyttning av hamnen bort från centrala Vänersborg. Den nya hamnen kan medföra kostnader som kan beskrivas ligger i spannet ”överkomligt till otänkbart”, allt beroende av vidare utredningar om nödvändiga arbeten. Men varför överhuvudtaget? Om alternativ 2 kommer att gälla behövs ingen hamn överhuvudtaget framöver. Och utan hamn? Vem ska utveckla vad i Wargön? Just nu känns det ganska jobbigt och jag har svårt att släppa tankarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.